Stenläggning

DSC00903Ett bra sätt att få praktiska, lättskötta och funktionella ytor i trädgården är att lägga sten eller plattor.  Du slipper problem med att rensa ogräs, och du får också en plan yta som kan användas till det du önskar. Stensatta ytor är till exempel alldeles ypperliga för infarter och parkeringsyta för bil och cyklar, men du får också en bra grund för din uteplats med en stenbelagd yta.

För att få ut det allra bästa av stenläggningen krävs dock att arbetet utförs på ett professionellt sätt. Det kan låta enkelt, men vill du få en totalt underhållsfri yta som håller sig plan under många år, måste du göra ett noggrant underarbete, och veta exakt hur du ska gå till väga för att sätta stenen eller plattan. För att vara säker på att du får en stenläggning som ger dig det du vill ha, och som håller i många år framöver är det bästa att anlita professionell hjälp.

Vi har alla redskap och maskiner för att utföra arbetet på ett högkvalitativt sätt, och vi kan också erbjuda dig ett brett urval av sten och plattor, såväl i natursten som betong. Du kan förbereda jobbet själv, genom att göra en planritning över hur du tänkt dig din stenläggning och mäta upp området. Ett bra sätt för att veta att du får en tillräckligt stor yta för uteplatsen är att ställa upp de möbler du tänkt använda. Ställ också ut grillen och några krukor, så att du ser att allt verkligen får plats. Därefter kan du sätta ut pinnar som markerar var ytan ska ligga. Det kan bli en besvikelse om du upptäcker efteråt att du tagit till alldeles för liten yta.

Om det är en trädgårdsgång som ska stenläggas bör du ha i åtanke att den ska vara tillräckligt bred för att två personer ska kunna mötas utan att behöva kliva ut i gräset.

När du bestämt var, och hur stor stenläggningen ska vara gäller det att bestämma vilka stenar som ska användas. Du bör ta hänsyn till huset och trädgården i övrigt när du väljer färg och form. Sedan är valet helt och hållet ditt och du kan välja mellan många olika typer av sten och plattor. Vill du ha ett billigare alternativ är betong både slitstarkt och funktionellt, men många vill hellre ha den genuina känslan hos riktig sten.

När ditt val är gjort kan du tryggt lämna över resten till våra duktiga stenläggare. De ser till att gräva ut tillräckligt djupt för att din stenläggning ska bli stabil. Minst 20 cm av matjorden måste bort, i norra delarna av landet kan det vara nödvändigt att gräva ännu djupare för att inte frosten ska flytta stenarna. Detta förutsatt att stenläggningen ska göras på en plats där det redan är en öppen yta. Vi hjälper naturligtvis också till om det måste schaktas mer, eller om man kanske måste gräva bort gamla trädrötter och annat för att kunna lägga sten. Med hjälp av vår maskinpark och våra duktiga yrkesmän kan du få din stenlagda yta precis där du vill ha den.

Vid grävningen är det också viktigt att se till att det blir en lutning, så att regnvattnet som kommer ner leds bort från huset. När grävningen är klar läggs ett bärlager, bestående av grovt grus, som sedan vibreras till en stabil och hård yta. Därefter kommer sättsanden, som också packas mycket noga. Först när detta underarbete är klart kommer våra stenläggare att sätta stenarna, för bästa resultat. När alla stenar är på plats, kommer stenläggarna att fylla alla fogar med fogsand, som också fungerar som ett stopp för ogräs och ger ytterligare stabilitet. Detta är också slutfinishen, som ger det vackra resultat du har rätt att vänta dig.